Wat is Cyberpesten?

Cyberpesten is het herhaald beledigen of vernederen van iemand telefonisch of via het internet. Dit pesten kan verschillende vormen aannemen, van het creëren van een vals profiel onder je naam tot het sturen van beledigende boodschappen of het verspreiden van geruchten.

Wat kan jij doen?

  • Wees zo discreet mogelijk online. Reageer niet op deze boodschappen. Neem geen wraak omwille van wat er over jou werd gezegd. Dit alles maakt de situatie vaak enkel erger. Negeren ontmoedigt pesters.
  • Praat er met iemand over: een vriend, een zus, een broer, een neef,… kortom iemand die jij vertrouwt; of neem contact op met het nummer 102 waar een iemand zal luisteren naar je verhaal en raad geeft.
  • Cyberpesten laat altijd sporen na! Probeer zoveel mogelijk pestmails en bewijsmateriaal te bewaren.
  • Geef nooit je paswoorden door behalve aan je ouders. Als je denkt dat iemand jouw paswoord heeft kunnen bemachtigen, praat er dan onmiddellijl over met een volwassene.

Wat kan je doen als iemand wordt gepest?

Ken je iemand die gepest wordt op het internet of heb je profielen, foto’s of denigrerende commentaren gezien? Spreek erover met hem of haar en breng mensen in wie je vertrouwen hebt (vrienden, familie, school) op de hoogte.

Volg deze foto’s, video’s of beledigende boodschappen niet, zelfs als je bij je zelf denkt ‘Ach, het is maar om te lachen…’

Met wie praat je erover?

Spreek erover met vrienden of volwassenen die je vertrouwt: je ouders, een leerkracht, een opvoeder, een CLB consulent of een schoolbegeleider.

Een gesprek kan veel misverstanden uit de wereld helpen.

Zowel thuis als op school zijn er mensen die naar je luisteren. Samen kunnen jullie een halt toeroepen aan die kwetsende voorstellen en dito gedrag.